Museum Frieder Burda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum Frieder Burda
Museum Frieder Burda
Locatie Baden-Baden, Vlag van Duitsland Duitsland
Type Museum voor moderne kunst
Openingsdatum 22 oktober 2004
Huisvesting
Architect Richard Meier
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Museum Frieder Burda

Het Museum Frieder Burda is een museum voor moderne kunst in Baden-Baden. Het is gelegen in de Lichtentaler Allee naast de Kunsthalle Baden-Baden en werd geopend op 22 oktober 2004. Het museum werd gebouwd als onderdak voor de particuliere kunstverzameling van Frieder Burda naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanise architect Richard Meier ontwierp een licht en open gebouw met twee grote zalen, twee kabinetten en een souterrain. De drie verdiepingen worden net zoals in eerdere ontwerpen van Meier door open galerijen ontsloten. Het museum is door een glazen brug verbonden met het bestaande gebouw van de Kunsthalle Baden-Baden. Beide musea zullen in de toekomst ook gemeenschappelijke tentoonstellingen organiseren.

Het honderd jaar oude gebouw van de kunsthalle, ontworpen door Hermann Billing, bestaat uit een afwisselende serie grote en kleine ruimtes die als een voorbeeld van geslaagde museumarchitectuur gelden en nu opnieuw beleefd kunnen worden.

Het nieuwe museum beschikt over ongeveer achthonderd vierkante meter tentoonstellingsruimte. De bouw duurde twee jaar en heeft ongeveer vijftien miljoen euro gekost. De kosten werden geheel gedragen door de Frieder Burda-stichting. Hoewel er aanvankelijk protesten waren tegen aantasting van het historische park kan het gebouw tegenwoordig rekenen op algemene waardering.

De openingstentoonstelling toonde een overzicht van honderdvijftig van de belangrijkste werken van de Sammlung Frieder Burda, die in totaal zo'n achthonderd kunstwerken omvat.

Prijzen
  • Royal Institute of British Architects RIBA European Awards (2006)
  • Institute Honor Award for Architecture (2006)
  • Anerkennung zum Deutschen Architekturpreis (2005)
  • New York Chapter Design Award (2005)

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

In de verzameling zijn werken van onder anderen de volgende kunstenaars opgenomen:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) K. Gallwitz en I. Greschat: Sammlung Frieder Burda. Der Bau von Richard Meier, Baden-Baden, 2004, ISBN 3775715304

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Museum Frieder Burda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.